2021. április 29., csütörtök

"Rövid hírek" 26.

Újabb hírösszefoglaló és persze, hogy megint tele vagyunk Tyrannosaurus-szal. Egyik kedvenc dinoszauruszom, ellenben tény, hogy túlhájpolt. Igazából csak egy ok miatt hívjuk így, azért mert ez lett a közismert neve és e miatt ez lett végül a hivatalos, holott a Manospondylus gigas nevet előbb kapta. Néha erősen elgondolkodok azon, hogy a Tyrannosaurus rex nevet vissza kellene állítani az eredeti Manospondylus gigas-ra. Én és a hülye gondolataim.

Kunpengopterus ezt lájkolja, hiszen míg a Lambeosaurus csak a fejdíszével tud lájkolni, addig e Pterosauria tényleg tudna. Vele is kezdünk.


Chuang Zhao alkotása.


Kunpengopterus antipollicatus ezt lájkolja

Kunpengopterus sinensis még 2010-ben lett leírva. Új faj a K. antipollicatus a kínai Tiaojishan formációból került elő. Jó minőségű lelet két okból fontos. Nőstény, két tojás még testében volt, illetve rendelkezett szembefordítható ujjal, tehát fogásra alkalmas… tenyérrel. Igen a szárnyával tudott fogni, ahogy a képen is jól látható. Zsákmány megragadáson túl ez a feltételezett életmódjában segítette. Valószínűleg erdőségek lakója volt a fákon pedig karmai segítségével tudott könnyedén közlekedni, szembefordítható hüvelykujja pedig kisebb ágak megragadásában jelenthetett nagy segítséget.


Chuang Zhao alkotása

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960982221003699 -
A new darwinopteran pterosaur reveals arborealism and an opposed thumb



A fagyos-gyilkos algák éjszakája

Hatás vadász cím és nem is friss hír, ám nem igazán ismert dolog, hogy az ordovícium végén volt egy tömeges kihalás, ahol a tengeri fajok 85%-áról van szó. A kihalást lehűlés okozta, melyet apró kis algák idéztek elő. Ebből az időből származó kőzetek vizsgálata közben nagy mennyiségű klorofilból származó vegyületet találtak, a nitrogén izotópok pedig mai algákéval egyeznek meg. Pár millió év elteltével pedig ötszöröse lett az alga populáció, ez a kőzetekből kimutatható.

Ezek az ősi algák az uralmat átvették a cianobaktériumoktól, de nem ez váltotta ki a kihalást. Nem lehet megbecsülni mennyivel voltak nagyobbak ezek az algák a rivális cianobaktériumoktól, ellenben a testméretük nagyobb volt, annyira, hogy elhalálozás után viszonylag gyorsan leülepedjenek és mivel tömegesen éltek egymásra rakódtak. Életük folyamán felvett szén pedig így üledékbe került, nem jutott vissza a bolygó szénkörforgásába, ezzel csökkentve az üvegházhatást, lehűtve a klímát és előidézve a kihalást.


Forrás:
https://eos.org/articles/tiny-algae-may-have-prompted-a-mass-extinction



Mit ettek a jégkori szürke farkasok?

Pontosabban a yukoni farkasok, révén ezek kiterjedt leletanyagát vizsgálták. Fogak kopását és csontok összetételét mely alapján következtetni lehet a zsákmányállatokra. Fogak kopásában változás nem igazán észlelhető. Tehát a csontok szén- és nitrogénizotóp vizsgálata maradt. Ezek a megevett csontok kollagén tartalmából kerültek át a farkasok csontjaiba. Mai yukoni farkasok karibut és jávorszarvas fogyasztanak leginkább. Ami számottevően kimutatható, hogy kihalás előtt a táplálkozásuk felét lovak tették ki, 15% volt karibu és alaszkai vadjuh egy kevés mamuttal.


Forrás:
https://nature.ca/en/about-us/museum-news/news/press-releases/new-study-shows-shift-diet-allowed-gray-wolves-survive-ice-?


Sahuli kontinens megafaunájának kihalása

Sahul kontinens? Így hívjuk azt az egykor egységes földdarabot ami a mai Ausztrália, Új-Britannia, Új-Guinea, Tasmania és még pár sziget alkotott, mivel a tengerszint alacsonyabb volt. Közel 42 000 éve kihalt óriás erszényesek, madarak és hüllők kihalását több dolog okozta. (Igen a madarak hüllők, tehát előbbi elkülönítés hibás.) Egyből emberre gondolhatnánk, de a tengerszint emelkedése miatt a Sahul kontinens megszűnése is számos változást okozott élettér csökkenésen túl. Corey Bradshaw a Flinders University egyetemről és az Australian Research Council Center of Excellence of Australian Biodiversity and Heritage vagy CABAH által vezetett kutatás matematika révén modellezték a különböző fajok „fogékonyságát” a kihalásra. Figyelembe vették a szaporodási rátát, testméretet, környezeti igényeket stb.. Különböző negatív hatásoknak vetettek alá kihalt tizenhárom megafaunát alkotó fajt és nyolc ma is élő fajt.

A végeredmény érdekes, révén a kihalt fajokhoz mérten a mai vizsgált fajok akár még hajlamosabbak is a kihalásra. Lényegében eljutottunk az emberhez, mint komoly tényezőhöz. Tehát a különböző környezeti feltételek megváltozása nem érintette olyan komolyan a kihalt fajokat. Amitől kihalhattak volna az számos ma élő fajt is vitt volna magával. Csak hát az ember inkább a lassabb sok húst, tehát a Diprotodon-t választja, mint a kicsi és így nehezebben megtalálható wombatot.


Forrás:
https://elifesciences.org/articles/63870
-
Relative demographic susceptibility does not explain the extinction chronology of Sahul’s megafauna
https://www.researchgate.net/publication/319782411_An_Introduction_to_Indigenous_Australia



Dél-Amerikai megafauna kihalása

Igen úgy van, ember. Kutatás időben és térben vizsgálta az állatok elterjedését és az emberek által hátrahagyott nyomokat pl. a „halfarok” nyílhegyeket. Elég szoros a kapcsolat.


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22506-4 -Late Pleistocene South American megafaunal extinctions associated with rise of Fishtail points and human population



Homotherium serum táplálkozása

A Homotherium elterjedt volt Afrika, Eurázsia és Amerika területén. A Texasban található Friesenhahn-barlangban több homotherium maradvány került elő fiatal korú mamutok maradványaival. Így elfogadott volt, hogy előszeretettel zsákmányoltak fiatal ormányosokat. Komolyabban nem vizsgálták e macskaféle táplálkozását. DMTA vagyis Dental Microwear Texture Analysis szóval „fogászati mikrohullámú összetétel analízis” alá vetették a homotherium serum fogakat. A mikrohullámok révén a fogak szerkezetéből becsülték meg az állat egykori étrendjét. Ez alapján a faj nem meglepő módon húst evett, viszont csontokat nem igazán. Gepárdok pl. „kerülik” a csontok fogyasztását, míg az oroszlánok nem. E mellett a szén izotópok alátámasztják a fiatal korú mamutok elejtését, révén az állat nyílt területek vadásza lehetett, szemben az erdei vadász Smilodon-nal.


Leogon alkotása.

Forrás:
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00434-6 - Dietary ecology of the scimitar-toothed cat Homotherium serum
https://www.deviantart.com/leogon/art/Homotheriums-on-the-hunt-445803202



Megint T. rex… mert mért is ne…

A Kaliforniai Berkeley Egyetemen, Charles Marshall által vezetett paleontológusok kiszámolták, hogy közel 2,5 billió Tyrannosaurus rex élt a Föld történelme folyamán, egyszerre pedig 20 000 felnőtt egyed róhatta Észak-Amerikát. Közel 100 T. rex egyed ismert és ebből 32 felnőtt korában halt meg. 80 millió valaha élt egyedre jut egy leletek által ismert felnőtt egyed. A fosszilizációs folyamat bizony ritka.


Forrás:
https://science.sciencemag.org/content/372/6539/284 - Absolute abundance and preservation rate of Tyrannosaurus rex

 


Tyrannosauridae csoportos életmód újabb bizonyíték

Kaiparowits formációban több Teratophoneus maradványt is találtak, a halálozás oka lehet cianobaktérium általi mérgezés, tűzvész (van rá bizonyíték a környezetben) vagy áradás. Ez utóbbi lehetségesebb. Méretes publikáció foglalkozik a lelőhellyel egyéb ott megtalált állatokat is felsorolja. Ami kicsit gond lehet az legelején az indítás, hogy a Tyrannosauridae-k csoportos, szociális és utódjaikról gondoskodóak voltak. Valóban ez újabb bizonyíték, ellenben a legnagyobb fajra a T. rex-re egy az egyben levetíteni nem lehet, továbbá például ez a régebbi vizsgálat, hogy átgondolásra szorul a nem madár Dinosauria-k esetén a gondoskodó szülő dolog.

Tehát a Teratophoneus mehet bizonyítéknak, hogy a nem „gigászi” méretű Tyrannosauridae-k csoportosan élhettek.


Teratophoneus-ok és kosmoceratops préda, atrox1 alkotása.

Forrás:
https://peerj.com/articles/11013/ -
Geology and taphonomy of a unique tyrannosaurid bonebed from the upper Campanian Kaiparowits Formation of southern Utah: implications for tyrannosaurid gregariousness
https://www.deviantart.com/atrox1/art/Teratophoneus-and-Kosmoceratops-215264681



Félreértelmezhető kutatás

Röviden tömören az Ibériai-félsziget emlős faunája 21 millió évre visszamenőleg világszinten kimagaslóan jól ismert. Fajok jönnek-mennek, az ökoszisztéma marad. Tehát míg az ökoszisztéma, mint egész állandónak tekinthető a faji összetétel folyamatosan változik.

Őslénytani kutatások segíthetnek a természetvédelemnek, előre jelezni dolgokat. Nos azt már rengeteg példán át tudjuk, hogy kihalt fajok máshol honosakkal helyettesíthetőek, tehát a fentebbi állítás igaz. Ellenben az a fajta nézőpont, hogy ember számára előnyös dolog, hogy az ökoszisztéma csak maradjon meg az összetétel már kit érdekel, amúgy is kihalnak maguktól is a fajok, hát… csak mi kréta végi kihalást okozunk éppenséggel ott meg az ökoszisztémák nem éppen maradtak meg.

Tény a fajokra kihegyezett védelem nem feltétlen elégséges, az ökoszisztémájukat kell megvédeni. Igen ám, csak az ökoszisztémákban is jönnek-mennek a fajok. Maga a publikáció egy rendben lévő dolog, de megvan arra az esély, mint arra, hogy „a fák okozzák a globális felmelegedést” esetté válik.


Oscar Sanisidro alkotása.

Forrás:
https://science.sciencemag.org/content/372/6539/300 - Punctuated ecological equilibrium in mammal communities over evolutionary time scales
https://phys.org/news/2021-04-species-ecosystems-persist-millions-years.html



Chiromyoides az emlősök harkálya

Chiromyoides egy főemlős mely 56-38 millió éve élhetett. Fogai alapján magevő rágcsálókhoz vagy véznaujjú makihoz lehetne hasonlítani. Chiromyoides campanicus fogait alapos vizsgálat alá vetették. Ez alapján a véznaujjú makival való hasonlóság elmélete jogos, tehát ez a főemlős amolyan „emlős harkály” lehetett, mely fák kérgéből szerezte táplálékának egy részét.



Chiromyoides mauberti alsó állkapocs.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000243 - New dentaries of Chiromyoides (Primatomorpha, Plesiadapidae) and a reassessment of the “mammalian woodpecker” ecological niche
https://www.researchgate.net/publication/325228584_Plesiadapid_mammals_from_the_latest_Paleocene_of_France_offer_new_insights_on_the_evolution_of_Plesiadapis_during_the_Paleocene-Eocene_transition



Lystrosaurus katasztrófa taxon második menet

A perm-triász kihalás eltérő ütemben zajlott a szárazföldeken és tengerek-óceánokban. A vízi kihalás első 100 000 éve alatt a fajok valamivel több, mint 85%-a halt ki a „végeredmény” 95%-ból. Ezzel szemben a szárazon lassabban zajlott a kihalás és elnyújtottabban. A dél-afrikai Karoo-medencében végzett vizsgálat folyamán 300 000 éves idő intervallum felosztás alapján elemezték a szárazföldi állat fosszíliákat. Igen előjött a Lystrosaurus, mint katasztrófa taxon. (Erről van is itt egy cikkünk.) Kihalás előtt 54% volt, míg kihalás után 70% a Lystrosaurus-ok aránya, viszont a megváltozott környezeti feltételek és nem a többi faj kihalása tette lehetővé a gyarapodást révén eleve már nagy volt e állat népessége. A katasztrófa taxon mibenlétet ismételten cáfolja.

Kihalási ütem eltérése abból adódhat, hogy az óceánok képesek „megkötni” anyagokat, így azok nem a szárazföldi területeken csapódnak le. Például a vulkanikusságból adódó gázok. De ilyen például a mai szén-dioxid kibocsátásuk, mely most már sajnos érzékelhető a kontinenseken, de sokáig csak tengerek vizsgálata közben pl. korall fehéredésben volt tetten érhető. Tehát ez azt jelenti, hogy amint a tengerek és óceánok terhelhetőségének vége az kihalási hullámot jelent és ezzel a szárazföldek nyakába fog szakadni a baj. Persze ez nem egy csettintéses dolog, itt év tízezredekről van szó. (Jobb esetben…)


Forrás:
https://www.pnas.org/content/118/17/e2017045118 - Evidence from South Africa for a protracted end-Permian extinction on land



Pannoniasaurus „trónja rezeg”

Jelenleg ismert egyetlen édesvízi Mosasauroidea, de ettől még más rokonai megjárhatták a folyókat. Nem? Platecarpus tympaniticus és Clidastes propython fogak oxigén izotópos vizsgálata alapján igen. Mai tengeri kígyókhoz hasonlítható melyek sós vízi életmódot folytatnak, de időnként felkeresik az édes vizeket. Ekkor a vízfelvétel édesvízből történik, mely eltérő összetétele nyomot hagy a fogak szerkezetében. Ez a két Mosasauroidea nem csak benézett édesvizekbe, hanem napokat, heteket is eltölthetett ott.


Platecarpus anthon500 alkotása.

Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221001917 - Oxygen isotopes from the teeth of Cretaceous marine lizards reveal their migration and consumption of freshwater in the Western Interior Seaway, North America
https://www.deviantart.com/anthon500/art/Platecarpus-875211571



Mi irtotuk ki őket, vagy már eleve kipusztulásra voltak ítélve?

A Steller tengeri tehenek azon mainstream kihalt állatok között vannak a köztudatban, akiket az ember irtott ki (csak úgy, mint a dodót, vagy az erszényes farkast). Az 1741-es Vitus Bering Alaszkai expedíció leírása során hamar közkedvelté vált a vadászok számára a zsírjuk és bőrük miatt, aminek a következménye az lett, hogy a faj 27 évvel a leírásuk után kihalt a Parancsnok-szigetekről.

Egy kutató csoportnak orosz és amerikai múzeumokban lévő példányokból sikerült szekvenálni és elemezni a Steller tengeri tehenek genomját. Kiderült, hogy a kihalásuk már jóval korábban elkezdődött még mielőtt a paleolit vadászok megérkeztek volna. A vizsgálatokból kiderült, hogy az utolsó jégkorszakok után a sekély tengerek folyamatosan eltűntek, velük együtt a moszaterdők is eltünedeztek (mellette a tengeri vidrák is sok helyen eltűntek, ami hozzájárult a moszaterdők eltűnéséhez). Mivel a tengeri tehenek nem tudtak mélyebbre merülni, így a szigetek part menti területeire szorultak vissza, aminek az lett a következménye, hogy a populációk elszigetelődtek egymástól, így a genetikai sokféleség csökkent. Ezt összehasonlították más állatok populáció alakulásaival is (többek közt a Vrangel-szigeteken élt gyapjas mamutokéval), ami megerősítette azt a feltevést, hogy részben a populációk elszigeteltség miatt kezdtek el kipusztulni. Amiket Stellerék találtak a Parancsnok-szigeteken az utolsók voltak a fajból, és a folyamatos vadászatuk ütötte be az utolsó szöget a koporsójukba.


TheTimeDuck alkotása.

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22567-5 - Steller’s sea cow genome suggests this species began going extinct before the arrival of Paleolithic humans
http://www.sci-news.com/genetics/stellers-sea-cow-genome-09569.html
https://www.deviantart.com/thetimeduck/art/Steller-s-Sea-Cow-864266348
Fordította Pneumatoraptor



Új felfedezések:

Pliodelphis doelensis

A delfinfélékhez tartozó fosszilis anyag ritka ahhoz képest, hogy ez az egyik legfajgazdagabb család a cetféléken belül. A fosszilis delfinfélék számát egy, a belgiumi Antwerpen kikötőjében felfedezett lelet gyarapítja. A pliocéni rétegekben talált koponya egy új fajhoz, a Pliodelphis doelensis-hez tartozik. A becslések szerint akkora lehetett, mint egy ma élő közönséges delfin. A felső állkapcsa keskenyebb, mint alsó.

A Pliodelphis doelensis az Északi–tengeren felfedezett első fosszilis delfinfaj, és a harmadik olyan, amit a Földközi–tengeren kívül fedeztek fel. Ugyanis az európai delfinkövületek többsége Olaszországi lelőhelyekről származik. A lelet azért is fontos, mert erősíti azon hipotézist, hogy a modern delfinek ősei a Csendes–óceánban fejlődtek ki.



Forrás:
https://fr.copernicus.org/articles/24/77/2021/ - A new delphinid from the lower Pliocene of the North Sea and the early radiations of true dolphins
Fordította Orosz István



120 millió éves ásó pamacsok

Fossiomanus sinensis és Jueconodon chenispiky a kínai Jehol-biótában találták. Karmaik alapján üregfúró és így lakó állatok voltak. Xanaxot vagy más fájdalom csillapítót bevenni, révén a forrásban lévő weboldal emlősszerű hüllőnek nevezi a Fossiomanus-t. Nem lehet emlősszerű hüllő, ha egyszer nem hüllő. Tehát igen egy nem emlős Therapsida az illetékes állat, speciel Tritylodontidae volt ez a közel harminc centis állat. Szőrösségéről pedig annyit, hogy egy koprolitot leszámítva nem emlős Therapsida-k esetén nem ismert szőr. A másik kolléga viszont egy Eutriconodonta tehát rendes emlős volt a tizenhét centis hosszával.


Chuang zhao Alkotása.

Forrás:
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9449009/Scientists-discover-two-new-species-burrowing-mammal-ancestors.html
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03433-2
- Fossoriality and evolutionary development in two Cretaceous mammaliamorphs


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1898977 - An Upper Triassic Terrestrial Vertebrate Assemblage from the Forgotten Kocury Locality (Poland) with a New Aetosaur Taxon

Kocurypelta silvestris új Aetosauria a Lengyelország déli részén található Kocury település mellől.

 

https://peerj.com/articles/11257/ - Feroxichthys panzhouensis sp. nov., a hump-backed colobodontid (Neopterygii, Actinopterygii) from the early Middle Triassic of Panzhou, Guizhou, China

Feroxichthys panzhouensis egy új durofág (kemény vázas állatokkal való táplálkozás) Colobodontidae a kínai középső triászból. Családfán való elhelyezkedés alapján a neopterygii alosztályban a púpos hát többször is kifejlődött.



https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-25/issue-2/2020PR018/Early-Plotopteridae-Specimens-Aves-from-the-Itanoura-and-Kakinoura-Formations/10.2517/2020PR018.short

Új plotopteridae madár maradványok leírása Japánból.

 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2021.1910818 - A new Iberian pleurosternid (Jurassic-Cretaceous transition, Spain) and first neuroanatomical study of this clade of stem turtles

Pleurosternon új faja került leírásra a moncayensis Spanyolországból.

 

https://www.nature.com/articles/s41598-021-87245-4 - New cladotherian mammal from southern Chile and the evolution of mesungulatid meridiolestidans at the dusk of the Mesozoic era
https://twitter.com/AFP/status/1380275618546384900

Orretherium tzen alsó állkapocs és fogak alapján Chiléből leírt új dryolestida emlős.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000859 - First record of a mosasaurine mosasaur from the upper Maastrichtian of central Chile

Mosasauroidea-k ismertek voltak Chiléből, ellenben e csigolya elemzése alapján Mosasaurinae volt, mellyel e alcsalád elterjedtsége kitágult.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1360 - A previously missing link in the evolution of dasytine soft‐winged flower beetles from Cretaceous Charentese amber (Coleoptera, Melyridae)

Melyridae vagyis sziklaibogár-félék a mezozoikumból csak két faj révén ismertek, harmadik új faj a Protodasytes cretaceus került leírásra egy borostyán révén.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2021.1894612 - Iguanian lizards from the Split Rock Formation, Wyoming: exploring the modernization of the North American lizard fauna

Miocéni hüllő leletek a wyomingi Split Rock formációból, új leírt leguán faj: Caeruleodentatus lovei.


https://peerj.com/articles/11124/ - A new fossil mantis shrimp and the convergent evolution of a lobster-like morphotype

Tyrannosculda laurae egy új fosszilis sáskarák mely rávilágít, hogy a homárszerű morfotípus három törzsben való kialakulása hasonló sorrendben történt.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1910820 - New bird remains from the early Eocene Nanjemoy Formation of Virginia (USA), including the first records of the Messelasturidae, Psittacopedidae, and Zygodactylidae from the Fisher/Sullivan site

Eocéni Nanjemoy formáció új bőséges madár leletei, számos új taxonnal.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000231 - New hyaenodonts (Mammalia) from the late Ypresian locality of Prémontré (France) support a radiation of the hyaenodonts in Europe already at the end of the early Eocene

Három új Hyaenodonta a észak-franciaországi korai eocénből. Lesmesodon gunnelli, Cynohyaenodon smithae és Eurotherium mapplethorpei még kis termetű ragadozók voltak (rovar evők).

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1359 - A new Cenomanian acanthomorph fish from the El Chango quarry (Chiapas, south‐eastern Mexico) and its implications for the early diversification and evolutionary trends of acanthopterygians
https://twitter.com/Cantalice_KM/status/1383266803535601676

Choichix alvaradoi új krétai acanthomorpha hal.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121001142 - Upper Cretaceous Teleostean Otoliths from the Severn Formation (Maastrichtian) of Maryland, USA, with an Unusual Occurrence of Siluriformes and Beryciformes and the Oldest Atlantic Coast Gadiformes

Marylandi Severn formációban, kréta végi környezet és csontos halak terén végzett vizsgálat folyamán 32 taxont sikerült legalább genusz szintig kimutatni, ezen túl új faj a Severnichthys bourdoni került leírásra.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000188 - Crocodylian assemblage from the middle Eocene Ikovo locality (Lugansk Province, Ukraine), with a discussion of the fossil record and geographic origins of crocodyliform fauna in the Paleogene of Europe

Ukrajnai Crocodylomorpha leletek átvizsgálása, két taxon különíthető el egy nem deffiniálható diplocynodon faj és valamilyen Tomistominae. Nagyon leegyszerűsítve előbbi aligátor utóbbi gaviálféle. 

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joa.13442 - 3D skull modelling and description of a new baurusuchid (Crocodyliformes, Mesoeucrocodylia) from the Late Cretaceous (Bauru Basin) of Brazil

Aplestosuchus sordidus genuszának új faja, ez egy dél-amerikai Baurusuchidae. Vonalka 10 centit jelöl.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/9 - Osteological atlas of new lizards from the Phosphorites du Quercy (France), based on historical, forgotten, fossil material

Bécsi Természettudományi Múzeum régóta elfekvőben és „elfeledve” volt egy gyík leletekből álló gyűjtemény a dél-francia országi Quercy Phosphorites formációból. Számos fajhoz ad új anatómiai ismereteket, illetve új taxonokat is rejt, például a Palaeovaranus lismonimenos-t.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000280 - Primates and Plesiadapiformes from Cos (Eocene; Quercy, France)

Délnyugat-Franciaországból négy új főemlős faj a Protoadapis andrei, Pronycticebus cosensis, Arcius moniquae és még fajilag nem meghatározott Anchomomys került elő. Ezentúl egy új macskaalkatú Quercyloris eloisae is leírásra került.

 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2021.1916011 - A new fossil species of kiwi (Aves: Apterygidae) from the mid-Pleistocene of New Zealand

Apteryx littoralis új kb. egy millió éve élt kivi faj.


https://academic.oup.com/jmammal/advance-article-abstract/doi/10.1093/jmammal/gyab023/6243514 - Three new extinct species from the endemic Philippine cloud rat radiation (Rodentia, Muridae, Phloeomyini)
http://www.sci-news.com/paleontology/extinct-giant-cloud-rats-philippines-09588.html

Három új fülöp-szigeteki kéregpatkány került leírásra vagy szó szerinti fordításban felhőpatkány: Batomys cagayanensis, Carpomys dakal és Crateromys ballik.

Kép alkotója Velizar Simeonovski.


Szemezgetés:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-86010-x - Molecular sexing of degraded DNA from elephants and mammoths: a genotyping assay relevant both to conservation biology and to paleogenetics

Mai elefántok és mamutok nemének meghatározása (sérült) DNS alapján.


https://sajs.co.za/article/view/8705 - Dental caries in South African fossil hominins

Igenm ember elődök és fogszuvasodás a paranthropus és homo fajok esetén dél-afrikai mintákból.


https://sajs.co.za/article/view/8830 - Pleistocene reptile swim traces confirmed from South Africa’s Cape south coast

Dél-afrikai Klein Brak formációból pleisztocéni hüllő nyomfosszíliák.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-85446-5 - Environmental evolution, faunal and human occupation since 2 Ma in the Anagni basin, central Italy

Anagni-medencében (Olaszország) végeztt üledék vizsgálat 2,6-0,36 millió éves időintervallumból, három különböző ásatási helyről. 0,8 millió éve jelentek meg az emberi tevékenységre vonatkozó nyomok, pl. kőszerszámok.


https://www.mdpi.com/2076-3263/11/4/162 - The Tetrapod Fossil Record from the Uppermost Maastrichtian of the Ibero-Armorican Island: An Integrative Review Based on the Outcrops of the Western Tremp Syncline (Aragón, Huesca Province, NE Spain)

Felső maastrichtii mai Spanyolország területén volt Ibero-Armorican sziget tetrapoda leleteiről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000835 - The most complete specimen of Kawanectes lafquenianum (Sauropterygia, Plesiosauria): new data on basicranial anatomy and possible sexual dimorphism in elasmosaurids

Kawanectes lafquenianum új egyede és eddig ismert maradványok összehasonlítása alapján eltérés nemi dimorfizmusból adódhat.


https://cosmosmagazine.com/nature/marine-life/555-myo-fossils-reveal-early-arkarua-feeding/

555 millió éve élt Arkarua szuszpenziós táplálkozásáról.


https://peerj.com/articles/11201/ - Injuries and molting interference in a trilobite from the Cambrian (Furongian) of South China

Kínában talált sérült Shergoldia laevigata (Trilobita) sérülésének elemzése.

https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/7 - New material of the frog Hungarobatrachus szukacsi Szentesi & Venczel, 2010, from the Santonian of Hungary, supports its neobatrachian affinities and reveals a Gondwanan influence on the European Late Cretaceous anuran fauna

Új leletanyag a Hungarobatrachus szukacsi-ból.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.641060/full - Histology and Geochemistry of Allosaurus (Dinosauria: Theropoda) From the Cleveland-Lloyd Dinosaur Quarry (Late Jurassic, Utah): Paleobiological Implications

Körülbelül 26 éves korban elhunyt Allosaurus fragilis combcsont vizsgálata. Más leletekkel összevetve 13-19 évesen vált felnőtté, felső életkor 22-28 év közt lehet. Illetve a gyors növekedés táplálék szűkösségében lelassulhatott.


https://www.nature.com/articles/s41467-021-22298-7 - Six-fold increase of atmospheric pCO2 during the Permian–Triassic mass extinction

Perm-triász tömeges kihalás folyamán a légköri szén-dioxid hatszorosára emelkedett, mely egészében nem származhat a vulkáni aktivitásból, feltehetően egy része szerves folyamatokból ered.


https://www.cambridge.org/core/journals/geological-magazine/article/abs/dickinsonia-mobile-and-adhered/A8BF44BADED149AF3E0F5EE930DAE02A

Dickinsonia mozgásáról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.617124/full - Osteohistology of the Scapulocoracoid of Confuciusornis and Preliminary Analysis of the Shoulder Joint in Aves

Confuciusornis scapulocoracoid mellöv csontozat vizsgálat, mai madarakéhoz hasonlatos.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1467803921000220 - The origin and evolution of the euarthropod labrum

Euarthropoda-k feji ízületének vizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2021.1903000 - New finds of the turtle Plesiochelys in the Upper Jurassic of Portugal and evaluation of its diversity in the Iberian Peninsula

Új Plesiochelys leletek a felső jurai Ibériai-félszigetről.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-87090-5 - The first record of exceptionally-preserved spiral coprolites from the Tsagan-Tsab formation (lower cretaceous), Tatal, western Mongolia

Mongóliából származó kora kértai koprolitok elemzése. Igen van koprolit alapján való rendszerezés. „coprolite ichnotaxa„


https://phys.org/news/2021-04-short-duration-yixian-formation-chinese.html
https://theconversation.com/dinosaurs-thought-to-have-died-in-pompeii-style-disaster-probably-drowned-in-porridgy-torrent-40402
https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwab063/6223474

Dinoszaurusz Pompeii” - Jehol Biota három fázisra és három formációra osztható. Az első a Huajiying, második a Yixian és a harmadik a Jiufotang. Yixian talán a legjelentősebb mely a vulkáni aktivitás miatt élővilág nagy spektrumát megőrizte, ellenben eddig időben ezt a részt nem sikerült rendesen „belőni”.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004221003060 - Helically arranged cross struts in azhdarchid pterosaur cervical vertebrae and their biomechanical implications

Alanqa nyaki csigolya vizsgálata mely alapján az Azhdarchidae könnyített nyaki csigolyái a könnyítés ellenére is lehetővé tették az állat számára, hogy úgy fogalmazva: általunk valószínűtlennek tartott súlyt emelhessen fel.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-87379-5 - Buoyancy control in ammonoid cephalopods refined by complex internal shell architecture

Ammoniteszek belső légkamráiról, nagyobb nyomás is lehetett bennük, mint eddig gondoltuk (ill. szükségesnek ítéltük).


https://peerj.com/articles/11236/ - Age and growth of Palaeoloxodon huaihoensis from Penghu Channel, Taiwan: significance of their age distribution based on fossils

Palaeoloxodon huaihoensis fogak alapján való életkor meghatározás.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2021.604520/full - A Juvenile Specimen of Archaeorhynchus Sheds New Light on the Ontogeny of Basal Euornithines

Archaeorhynchus új fiatal korú egyedének vizsgálata.


https://pubs.geoscienceworld.org/sepm/palaios/article-abstract/36/2/68/595155/STEGOSAUR-TRACK-ASSEMBLAGE-FROM-XINJIANG-CHINA?redirectedFrom=fulltext
http://www.sci-news.com/paleontology/smallest-stegosaur-footprint-09561.html

Kevés fiatal korú Stegosauria-tól származó lábnyom ismert. Legkisebb egy 8 centis Deltapodus nyom, ez egy ichnogenusz. Legújabb feltételezhetően ugyan ehhez a genuszhoz tartozik, Xinjiang tartományban találták és 5 centi átmérőjű. Annyi elmondható, hogy a fiatal egyedek másképpen járhattak, mint a felnőttek.

Fordította Pneumatoraptor


Kaitoge alkotása.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1361 - Phylogenetic affinities and morphology of the Pliocene cathartiform Dryornis pampeanus Moreno & Mercerat

Dryornis pampeanus madár faj újra vizsgálata, kondorral való rokonság erősen kétséges.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248421000348 - New femoral remains of Nacholapithecus kerioi: Implications for intraspecific variation and Miocene hominoid evolution

Nacholapithecus kerioi új combcsont maradványok.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02724634.2021.1901730 - Panzhousaurus Rotundirostris Jiang et al., 2019 (Diapsida: Sauropterygia) and the Recovery of the Monophyly of Pachypleurosauridae

Új Panzhousaurus rotundirostris egyed és rendszertani változás. (Megjegyzés: Címben a faj nevet nagybetűvel írták...)


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699521000255 - New specimens of the mesonychid Dissacus praenuntius from the early Eocene of Wyoming and evaluation of body size through the PETM in North America

Új Dissacus praenuntius egyed.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10914-021-09543-y - The Record of Prodeinotherium in the Iberian Peninsula: New Data from the Vallès-Penedès Basin

Prodeinotherium leletek az Ibériai-félszigeten, cuvieri és bavaricum fajok kimutathatóak.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-87027-y - A platysomid occurrence from the Tournaisian of Nova Scotia

Platysomidae halak vizsgálata, diverziálódása.


https://www.researchgate.net/publication/347895198_THE_TRIASSIC_TETRAPOD_FOOTPRINT_RECORD

Triász kori lábnyom fossziliákról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301926821000760 - Eukaryotic red and green algae populated the tropical ocean 1400 million years ago

Vörös és zöld algák jelen voltak az óceánokban 1,4 milliárd éve, 600 millió évvel korábban, mint gondolták.


https://www.nature.com/articles/s41598-021-83413-8 - Tracking late Pleistocene Neandertals on the Iberian coast

Neandervölgyi lábnyomok az Ibériai-félszigetről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121001863 - Dinosaurs and rivers on the edge of a desert: A first recognition of fluvial deposits associated to the Botucatu Formation (Jurassic/Cretaceous), Brazil

Botucatu formációról és az ott talált lábnyom fosszíliákról.


https://www.researchgate.net/publication/350895942_THE_AMPHIBAMID_AND_BRANCHIOSAURID_MORPHOTYPE_IN_THE_DISSOROPHOID_MILNERERPETON_HUBERI_TEMNOSPONDYLI_FROM_THE_LATE_PENNSYLVANIAN_KINNEY_BRICK_QUARRY_IN_NEW_MEXICO

Új Milnererpeton huberi egyed.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1909008 - Feeding habits and mobility of Equus conversidens and E. mexicanus from La Presita Blanca, State of San Luis Potosí, México

Equus conversidens és mexicanus táplálkozás vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981121001917 - The first occurrence of Acresuchus (Alligatoroidea, Caimaninae) from the Urumaco Formation of Venezuela and the late Miocene crocodylian fauna of northern South America

Új Acresuchus pachytemporalis (miocéni kajmán -féle) lelet.


https://sp.lyellcollection.org/content/early/2021/02/25/SP514-2020-232 - Stenopterygiids from the lower Toarcian of Beaujolais and a chemostratigraphic context for ichthyosaur preservation during the Toarcian Oceanic Anoxic Event

Új kora jurai francia országi stenopterygiidae Ichthyosauria lelet és lelőhelyének elemzése.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2021.1881958 - Eucynodont teeth from the Late Triassic of Krasiejów, Southern Poland

Dél-lengyelországi dromatheriidae fog, mely lehetségesen Polonodon-é volt.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/pala.12534 - Stranger than a scorpion: a reassessment of Parioscorpio venator, a problematic arthropod from the Llandoverian Waukesha Lagerstätte

Parioscorpio venator leegyszerűsítve egy „tengeri skorpió”


https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)00540-6 - Environmental genomics of Late Pleistocene black bears and giant short-faced bears

Késő pleisztocéni medve DNS minták elemzése, nem csak kihalt fajoké.


https://peerj.com/articles/11302/ - First remains of the enormous alligatoroid Deinosuchus from the Upper Cretaceous Menefee Formation, New Mexico

Az új-mexikói Menefee formációjában elsőként találtak Deinosuchus maradványokat, faj egyenlőre nincs meghatározva.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2021.1888814 - New data on early Oligocene dormice (Rodentia, Gliridae) from southern Europe: phylogeny and diversification of the family

Oligocéni pelefélékhez tartozó anyagok vizsgálata, pelefélék rendszertana és a család háromszori „virágzása”/diverzitás növekedése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667121000999 - The prefrontal of Rinconsaurus caudamirus (Sauropoda, Titanosauria) as a crocodyliform ilium

Rinconsaurus caudamirus (Sauropoda) maradványok újra vizsgálata, egy koponya töredékként értelmezett maradvány valójában Pehuenchesuchus enderi (Sebecosuchia) jobb oldali illumához tartozik.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.1878201 - Exploring possible ontogenetic trajectories in tyrannosaurids using tracks from the Wapiti Formation (upper Campanian) of Alberta, Canada

Wapiti formációban talált feltehetően azonos fajhoz tartozó, eltérő életkorú Tyrannosauridae nyomok elemzése.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.201441 - Natural Frequency Method: estimating the preferred walking speed of Tyrannosaurus rex based on tail natural frequency

T. rex séta/gyaloglási sebességének becslése a farok vizsgálata alapján. 0,80–1,64 m/s, közép érték 1,28 m/s. Tehát átlagosan úgy 12,8 kilométert tehetett meg óránként.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618221001828 - A Pleistocene raven skull (Aves, Corvidae) from Jinyuan Cave, Liaoning Province, China

Pleisztocénben élt holló koponyája egy kínai barlangból, Corvus corax-hoz eléggé hasonló.

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001669952100019X - Late Cretaceous sharks from Cuba, first record of Serratolamna serrata (Agassiz) (Lamniformes, Serratolamnidae)

Serratolamna serrata kréta végi kubai cápa új leletei.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése